Vrouwen met blaasklachten kunnen nu terecht bij de online ZorgZus

De zorg voor vrouwen faalt. Veel vrouwen worstelen met gezondheidsklachten en wachten (te) lang voordat zij naar de huisarts gaan. ‘Het zal zo erg niet zijn”. Ook is er veel schaamte en gebrek aan tijd door werk en/of gezin. Vrouwspecifieke klachten kosten de huisarts veel tijd omdat het vaak niet om één klacht gaat en die tijd is er niet. Veel zorgvragen en begeleiding kunnen online worden opgevangen waardoor de druk op de zorg minder wordt en vrouwen snel geholpen kunnen worden.

Vanaf heden kunnen ook vrouwen met een interstitiële cystitis (IC) of het blaaspijnsyndroom (BPS) terecht bij de Online ZorgZus. IC/BPS is een chronische, goedaardige aandoening van de urineblaas die niet door bacteriën wordt veroorzaakt. Heb je drang tot urineren, pijn in de blaas of het bekken of heb je last van veelvuldig plassen? Wordt je nachtrust verstoord door de blaasklachten en heb je daardoor last van vermoeidheid? Wij hebben de belangrijkste zaken voor je op een rij gezet.

De pijn manifesteert zich op vele manieren. Zo kan er sprake zijn van pijn in de blaas, die verergert naarmate de blaasinhoud toeneemt. Maar ook andere pijnen komen veelvuldig voor. Zoals pijn in de onderbuik die soms uitstraalt naar omliggende lichaamsdelen als rug, bekken, lies en/of flanken. Vrouwelijke patiënten hebben dikwijls pijnlijke steken in de vagina; mannen in de penis, testikels, perineum en/of het scrotum. Patiënten van beide geslachten kunnen pijn voelen in de plasbuis.

Het vele plassen gaat op den duur het hele leven van een IC/BPS-patiënt beheersen. Niet alleen gaat het ‘s nachts door, waardoor de patiënt oververmoeid en geïrriteerd raakt, ook overdag is vaak moeten plassen uitermate lastig. Het huis verlaten voor werk, uitstapjes of bezoeken wordt steeds moeilijker. ‘Waar is het volgende toilet’ is een vraag die het leven in toenemende mate gaat beheersen. Continentiemateriaal, een emmertje of opvangzak met gel in de auto om de plas op te vangen zijn slechts lapmiddelen. Het zijn dikwijls de enige mogelijkheden om nog buiten te komen of te reizen. De IC/BPS-patiënt voelt voortdurend een pijnlijke aandrang om te plassen. Plassen verlicht de pijn en lucht op. Door de continue, pijnlijke aandrang verdwijnt de pijn echter vaak niet volledig en is de opluchting slechts zeer tijdelijk. Om de pijn voor te zijn, gaat de patiënt bij de minste aandrang plassen en zo worden de periodes tussen het toiletbezoek steeds korter.

De combinatie van stress en de fysieke klachten van IC/BPS kunnen leiden tot een zogeheten spastische bekkenbodem. Een verkramping van de bekkenbodem die stekende pijnen en dikwijls ook obstipatie veroorzaakt. Daardoor verergeren de blaasklachten en neemt de psychische stress verder toe, gevolgd door nog meer bekkenbodemverkramping. Door deze vicieuze cirkel belandt de patiënt in een neerwaartse spiraal die door het leven gaat als de bekkendriehoek.

Gelukkig wordt niet iedere IC/BPS-patiënt hiermee geconfronteerd. Maar het zal duidelijk zijn dat IC/BPS, in welke vorm dan ook, een zeer hinderlijke, vaak pijnlijke aandoening is die het dagelijkse leven van de patiënt ernstig beïnvloedt.

Symptomen kunnen geleidelijk of plotseling optreden. Eenmaal geconfronteerd met de symptomen merken sommigen dat hun ziekte een golvend verloop heeft. Perioden van ernstige klachten, ook ‘opvlammingen’ genoemd, worden afgewisseld met tijden waarin het allemaal weer wat beter lijkt te gaan. Dat laatste is op zich natuurlijk plezierig, maar de klap is des te harder als de symptomen daarna, soms in verhevigde mate, weer gaan opspelen. De hoop die het verminderen van bijvoorbeeld de pijn en de aandrang met zich meebracht wordt dan danig de bodem ingeslagen. Het zal duidelijk zijn dat dit niet gunstig uitwerkt op het mentale welbevinden van de IC/BPS-patiënt.

Het spreekt voor zich dat IC/BPS-patiënten bepaald geen gemakkelijk leven hebben vanwege de bijzonder pijnlijke en lastige symptomen en mogelijk bijkomende andere aandoeningen. Maar ook omdat zij lijden aan een chronische ziekte waarvoor (nog) geen behandeling bestaat die de kwaal kan genezen.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat IC/BPS voorkomt bij minder dan 5 op de 10.000 mensen en daarmee valt de ziekte in de categorie van zeldzame ziekten. Naar schatting hebben 2.000 tot 4.000 mensen in Nederland deze aandoening. Het komt meer voor bij vrouwen (80%) dan bij mannen (20%). Bij veel patiënten beginnen de symptomen op oudere leeftijd, maar IC/BPS komt ook steeds vaker voor bij jonge mensen of kinderen.

Vanaf nu kunnen vrouwen met deze klachten ook de online ZorgZus raadplegen. De online ZorgZus is een BIG geregistreerde verpleegkundig specialist met ervaring en kennis van vrouwspecifieke zorg. Ze wordt ondersteund door een multidisciplinair team van (medisch) specialisten. ZorgZus stelt geen diagnose, maar biedt hulp, begeleiding en advies aan vrouwen. Dat kan zijn op het gebied van anticonceptie, blaasklachten, verzakking, slapen, hart, stress, burn-out, depressie, hoofdpijn-migraine, menstruatie, fertiliteit, seksualiteit, overgang en leefstijl. Ze biedt ook begeleiding aan bij revalidatie na ziekte, bijvoorbeeld bij kankerpatiënten en na een burn-out.

Er zijn geen wachttijden, dus vrouwen kunnen snel hulp krijgen bij gezondheidsvragen. De kosten voor een consult van 20 minuten bedragen € 27,50. In eerste instantie zijn die kosten voor rekening van de cliënt, omdat de zorgverzekeraar ZorgZus (nog) niet vergoedt.

http://www.onlinezorgzus.nl

Menu