Petitie aangenomen door minister Ernst Kuipers

Het vrouwenlichaam wordt anders ziek dan het mannenlichaam, maar in de medische wetenschap wordt nog te vaak uitgegaan van gelijkheid op dit vlak. Genderspecifiekezorg is in Nederland nog lang niet standaard. Het gevolg is dat 80 procent van alle patienten met onverklaarde gezondheidsklachten vrouw is. Sommigen belanden hierdoor onnodig in de psychiatrie en worden niet juist gediagnosticeerd. Dat komt door onvoldoende kennis over vrouwspecifieke aandoeningen, of genderverschillen bij algemene ziektes, behandelingen en bijwerkingen van medicatie. Onderzoek heeft voornamelijk plaatsgevonden op het mannenlichaam.

Op maandag 12 oktober boden wij de petitie, die wij vorig jaar indienen bij de Tweede Kamer, aan bij de minister van volksgezondheid Ernst Kuipers. Ruim 40.000 voices of women hebben zich laten horen en de teller loopt hard op. De minister werd die middag toegezongen door Mirjam Kaijer samen met 30 andere vrouwelijke vertegenwoordigers van de vrouwengezondheidszorg.

Journaliste Mirjam Kaijer schreef in 2021 het boek ‘Ik ben geen man’ en startte een petitie om deze problematiek onder de aandacht te brengen. Dat dat onderwerp leeft, moge duidelijk zijn. Het meldpunt voor ervaringsverhalen werd overspoeld met schrijnende voorbeelden. Dat moet en kan anders. Daarom pleiten wij voor meer onderzoek! In het voorjaar van 2022 werd de Stichting Voices for Women opgericht en zal de petitie worden aangeboden in de Tweede Kamer. Alles gericht om onderzoek naar genderverschillen in preventie, zorg en gezondheid te stimuleren.

Menu