Angst
Angst is een emotie die iedereen van tijd tot tijd wel eens ervaart. Deze emotie zorgt er namelijk voor dat we ons bewust zijn van mogelijk gevaar. Het is een manier van het lichaam om je duidelijk te maken dat je alert moet zijn. Hierbij zal je hartslag omhoog gaan, spieren zullen aanspannen en je zult sneller gaan ademhalen. Dit duurt meestal enkele seconden of minuten en neemt hierna af. Over het algemeen is angst een gezonde reactie van ons lichaam en kan dus ook geen kwaad.
Echter kan men spreken van ‘ongezonde’ angst wanneer je je ook angstig voelt op momenten dat er geen gevaar dreigt te zijn. Je piekert veel over bijvoorbeeld werk, geld, thuissituatie, relatie, of eventueel andere factoren zonder dat er echt een reden voor angst hoeft te zijn. Wanneer dit steeds vaker voorkomt en voor een langere periode, kan dit zich uitbreiden naar een angst- of piekerstoornis. Hierbij ben je dusdanig vaak angstig dat dit de kwaliteit van leven naar beneden haalt. ’s Nachts veel piekeren waardoor je niet goed slaapt, bepaalde omstandigheden vermijden omdat je er bang voor bent en enorm vermoeid raken van het constante op de hoede zijn, zijn hier enkele voorbeelden van.
SYMPTOMEN
- piekeren
- rusteloosheid
- prikkelbaarheid
- slechte concentratie
- gespannenheid
- moeheid
- spierklachten
- slaapproblemen
BEHANDELING
Het is aan te raden om een behandeling aan te gaan wanneer je merkt dat je neigt naar een angststoornis. Dit omdat je je erg eenzaam kunt gaan voelen, maar ook kwetsbaarder kunt zijn voor een alcohol of drugs verslaving. De eerste stap hierin is het maken van een afspraak met je huisarts, de GGZ of meteen met een therapeut. Deze zullen je helpen met het maken van een plan van aanpak en met het zoeken naar de beste manier om ermee om te leren gaan. Samen met de behandelaar die jou uiteindelijk gaat helpen, zullen jullie zoeken naar de oorzaak van de angsten. Hierna zal hij of zij je adviezen geven die voor jezelf kunnen helpen, maar ook voor de mensen in je omgeving. De behandelaar zal je hierin begeleiden en steunen.
(https://www.thuisarts.nl/angststoornis/ik-heb-gegeneraliseerde-angststoornis, https://www.psyq.nl/angststoornis, https://wijzijnmind.nl/psychische-klachten/psychipedia/angststoornis