Anticonceptie

Een anticonceptiemiddel wordt gebruikt om ervoor te zorgen dat je niet zwanger kunt worden tijdens het gebruik hiervan en geeft je hierdoor meer controle hierover. Er zijn meerdere methoden beschikbaar, dit om te kijken welke wel of niet bij je past.

METHODEN

De meest voorkomende methode is het gebruik van een condoom. Deze kun je zelf kopen bij de supermarkt of drogist. De condoom vangt tijdens het vrijen de sperma op en zorgt er hiervoor door dat dit de baarmoeder niet bereikt. Daarnaast is het condoom de enige methode die er ook voor zorgt dat de kans op een SOA zeer nihil is. Helaas zijn er ook nadelen aan het condoom. Naast dat deze iets minder betrouwbaar is dan een hormonale anticonceptie methode, kan het condoom ook scheuren. Hoewel de kans dat dit gebeurt klein is, is het wel iets waar je rekening mee zult moeten houden. Ook moet je het vrijen onderbreken om het condoom om te doen en zul je altijd condooms bij je moeten hebben voor het geval dat.

Na het condoom is de anticonceptiepil een veel voorkomende methode. Dit is een hormonale methode waarbij je 3 weken een pil inneemt en vervolgens een week stopt, om dit hierna weer opnieuw te doen. De pil zorgt ervoor dat er geen eicel vrij komt en dat het slijm in de baarmoederhals dikker wordt, waardoor er geen zaadcellen doorheen kunnen. De anticonceptiepil is te verkrijgen door een afspraak te maken met je huisarts en te kijken wat bij je past. Er zijn namelijk meerdere varianten van de pil, met elk zijn eigen voor en nadelen. Meer informatie over de anticonceptiepil kun je hier vinden.

Andere methoden voor anticonceptie zijn:

  • Anticonceptiepleister
  • Anticonceptiering
  • Prikpil
  • Anticonceptiestaafje
  • Spiraal
  • Sterilisatie

Bij elk van deze methoden is het nodig om samen met je huisarts te overleggen wat er het beste bij je past. Hierbij kun je zelf al het een en ander voorbereiden. Wil je een hormonale methode of niet? Wil je nog ongesteld worden? Wil je er zelf aan moeten denken om de anticonceptie te gebruiken of liever niet? Je huisarts zal hier rekening mee houden samen met jou een keuze maken. Soms vind je meteen de juiste methode en soms kan dit even duren, maar uiteindelijk is er voor elke vrouw een methode die goed bij je past.

(https://www.anticonceptie.nl/, https://www.thuisarts.nl/anticonceptie/ik-wil-anticonceptie-gaan-gebruiken)

Stel direct je vraag aan een zorgprofessional:

Sophia Visser

Care for Women specialist

Schagen

Regine de Moel

Care for Women specialist

Dijk en Waard

Desiree Tijhuis

Online ZorgZus

Soest

Lisette den Toom

Care for Women specialist

Schoonhoven

Dorenda van Dijken

Gynaecoloog

Amsterdam

dr. Marlies Bongers

Gynaecoloog

Anja van Woerdekom

De Hoofdzuster

Doorn

Dr. Peter Leusink

Huisarts en arts seksuele gezondheid

Utrecht

Itske Kappert

Master PA Gynaecologie

Harlingen

Azucena Cuijpers

Arts vrouwengezondheid

Amsterdam

Vera Haitsma

Gynaecoloog

Paul van Kesteren

Gynaecoloog

Jan Schrickx

Gynaecoloog

Ginny Chamorro

Gynaecoloog

Annemieke Omtzigt

Gynaecoloog

drs. Barbara Havenith

Gynaecoloog

Alec Malmberg

Alec Malmberg

Gynaecoloog

Monique Brood

Monique Brood

Overgangsarts

Stella Tiersma

Stella Tiersma

Gynaecoloog

Christianne de Groot

Christianne de Groot

Onderzoeker gynaecologie

Marco Blanker

Huisarts