Hormonen
Hormonen zijn stoffen die zowel een aandrijvende als afremmende invloed hebben op organen en weefsels in ons lichaam. Hormonen zijn van grote invloed; zelfs zeer kleine hoeveelheden hebben al een verstrekkend effect en een grote impact op verschillende lichaamsprocessen en ons fysiologische functioneren.
Hormonen worden getransporteerd door het bloed, in de bloedbaan, en worden afgebroken in de lever. Hormonen regelen vele processen langdurig en op langere termijn, d.w.z. processen die verspreid over langere periodes plaatsvinden. Hormonen beïnvloeden vele functies binnen het organisme, waarbij de stofwisseling centraal staat. Het lichaam kent vele hormonen met verschillende functies. Het reikt te ver om ze allemaal te noemen, maar hieronder staan de meest bekende hormonen aangegeven, zo zijn er o.a:
- geslachtshormonen: oestrogeen, progesteron, testosteron, mini hormonen
- bloedsuikerspiegel hormonen: insuline en adrenaline
- schildklier bijschildklieren hormonen: calcitonine en thyroïden
- bijnieren hormonen: glucocorticoïden, cortisolen, androgenen en aldosteron
- spijsverteringsstelsel hormonen: gastrine en cholecystokinine
- groeihormonen: productie in hypofysevoorkwab (aanmaak/afgifte groeifactoren, effect op cellen i.p.v. endocriene klieren)
De hormonen worden door de bloedbaan, de bloedsomloop door het hele lichaam getransporteerd en verdeeld. Het hormoonstelsel of de hormoonhuishouding is normaal gesproken in balans. Als deze balans verstoord is (hetgeen diverse oorzaken kan hebben), komt dit tot uiting in allerlei problemen, aandoeningen of stoornissen.