Aambeien

Bij aambeien spreekt men van opgezwollen en uitgezakte zwellichamen die zich bevinden in de omgeving van de anus. Deze zwellichamen bestaan uit een netwerk van bloedvaten en zorgen er onder andere voor dat de ontlasting niet uit de anus kan lekken. Door een klein aantal redenen kunnen deze zwellichamen overbelast raken en klachten veroorzaken. Wanneer de zwellichamen zich nog aan de binnenkant bevinden, spreekt men van inwendige aambeien. Echter kan het ook voorkomen dat deze zich door een grotere mate van zwelling aan de buitenkant bevinden. Dit wordt uitwendige aambeien genoemd.

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor het ontstaan van aambeien:

  1. Wanneer ontlasting te hard is, zoals bijvoorbeeld bij constipatie of als je je poep te lang hebt ingehouden, kan er doordat hiervoor meer moeite nodig is om te persen veel druk worden gezet op de zwellichamen. Dit kan ook gebeuren wanneer je probeert te poepen maar geen aandrang voelt.
  2. Als je niet naar het toilet gaat maar wel de aandrang voelt om te poepen kan er ook meer druk staan op de endeldarm.
  3. Tijdens de zwangerschap en bevalling kan er meer druk worden gezet op de zwellichamen.

Symptomen

  • Bloed/slijmverlies bij de ontlasting
  • Pijn in of rondom de anus
  • Een drukkend gevoel in het geval van uitwendige aambeien
  • Ontlasting lekt uit de anus
  • Jeukend of branderig gevoel

Behandeling

Vaak kun je zelf iets doen om de klachten te laten afnemen en de aambeien te laten verdwijnen. Denk hierbij aan genoeg water drinken (1,5 tot 2 liter per dag, een gezond eetpatroon met vezelrijke producten en voldoende lichaamsbeweging. Ook zijn er crèmes te verkrijgen bij de drogist en apotheek die je klachten kunnen verminderen, waar zij samen met jou zullen kijken naar de beste oplossing.

Heb je langdurig last of hevige klachten? Dan kun je samen met een arts kijken of een rubberbandligatie kan helpen. Hierbij wordt een elastiekje om de aambei geplaatst, wat ervoor zorgt dat de aambei niet verder kan zakken en de klachten zullen verminderen. Uiteindelijk zal de aambei hierdoor verdwijnen en zal het elastiekje samen met de ontlasting naar buiten komen.

(bron: https://www.thuisarts.nl/aambeien/ik-heb-last-van-aambeien,)

Stel direct je vraag aan een zorgprofessional:

Andres van Goethem

Andres van Goethem

Chirurg