Myomen
Een myoom, ook wel vleesboom genoemd, is een goedaardig gezwel in of aan de baarmoeder. Myomen komen solitair voor, maar ook in grote aantallen. Ze kunnen zo klein zijn als een appelpitje of zo groot als een grapefruit.
Er zijn verschillende soorten, afhankelijk van de plek:
- Gesteelde myomen: op een steeltje in of buiten de baarmoeder
- Submuceuze myomen: aan de binnenkant van de spierwand van de baarmoeder
- Intramurale myomen: in het spierweefsel van de baarmoederwand
- Subsereuze myomen: in de buitenwand van de baarmoeder
Gevaarlijk zijn myomen over het algemeen niet. Wel kunnen ze klachten geven, zoals druk op de blaas, lage rugpijn, pijn tijdens het vrijen, menstruatiepijn, tussentijdse bloedingen en hevig bloedverlies 5. Ook kan een myoom de innesteling van een eicel bemoeilijken, waardoor je minder makkelijk zwanger wordt.
Waardoor myomen precies ontstaan, is niet exact duidelijk. Hormonen spelen een rol: hoe hoger het hormoonniveau, hoe sneller ze groeien. Ze krimpen in de menopauze en/of als je antihormonale medicijnen gebruikt.
Hoe vaak komen myomen voor?
In Nederland hebben bijna 1,8 miljoen vrouwen myomen in de baarmoeder. Van deze groep hebben 350.000 vrouwen daadwerkelijk klachten 7. Myomen openbaren zich vaak pas op latere leeftijd. Donkere vrouwen hebben er vaker last van. Erfelijkheid speelt een rol. Als je moeder myomen had, is de kans dat jij ze krijgt drie keer hoger dan gemiddeld. Vrouwen met overgewicht hebben een grotere kans op myomen. Bij extreem overgewicht is de kans zelfs drie keer groter dan gemiddeld.
Behandeling van myomen
Lang niet altijd is een behandeling nodig. Al is het aan te bevelen de groei geregeld (eens in de 3-6 maanden) door de gynaecoloog te laten controleren. Als het myoom te groot wordt en in de weg zit of medische problemen veroorzaakt kan er voor gekozen worden om het te verwijderen.
Door nieuwe technieken zijn zware chirurgische ingrepen gelukkig niet meer nodig. Als het myoom ín de baarmoederwand zit, wordt vaak gekozen voor embolisatie; de bloedvaten naar het myoom worden dan gedicht. Zit het myoom aan de baarmoederwand (submuceuze myomen) dan kun je kiezen voor de MyoSure-behandeling. Na beide behandelingen kun je nog gewoon zwanger worden.