Iris Hamers

PhD kandidaat psychiatrie
UMCGGroningen
Behandelingen: Informatie over psychose en schizofrenie, invloed van hormonen

Iris Hamers is onderzoeker (PhD kandidaat) bij het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en maakt deel uit van het HAMLETT-onderzoek, gericht op het afbouwen van antipsychotica. Haar eigen onderzoek richt zich op sekseverschillen bij psychose en de invloed van hormonen, met als doel de zorg beter af te stemmen op de specifieke behoeften van mannen en vrouwen.

Iris begon haar academische carrière met de studie Maastricht Science Programme, waar ze een brede basis legde in de biomedische (neuro)wetenschappen. Ze vervolgde haar studie met een master in Biomedische Wetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen.

De keuze om zich te focussen op sekseverschillen kwam voort uit de observatie dat mannen en vrouwen mogelijk andere zorgbehoeften hebben. In het verleden is onderzoek vooral op mannen uitgevoerd, met de aanname dat dit ook op vrouwen van toepassing zou zijn. Nu blijkt dat binnen psychose en schizofrenie belangrijke sekseverschillen bestaan in onder andere ziekteverloop en de effectiviteit van behandelingen. Hormonen spelen hierin een belangrijke rol, maar er is nog veel onbekend op dit vlak.

Binnen haar onderzoek bekijkt Iris hoe hormoonfluctuaties symptomen, bijwerkingen en medicatie-effectiviteit bij psychose beïnvloeden. Ze is ook actief in het internationale netwerk FLAME (Female Lifespan Association for Mental Health and Neuroendocrinology), waar ze samenwerkt met onderzoekers door heel Europa om de kennis over hormonale fluctuaties en mentale gezondheid te vergroten.

Iris streeft ernaar om zowel het algemene publiek als de wetenschappelijke gemeenschap te informeren over de rol van hormonen. Haar werk draagt bij aan een toekomst waarin de zorg beter aansluit bij de specifieke behoeften van zowel vrouwen als mannen.

Zorgverleners vinden het belangrijk om hun kennis te delen met het publiek. Dit doen zij op vrijwillige basis. Heb je algemene informatie nodig over een specifieke klacht, kijk dan eerst op de pagina van de betreffende aandoening. Ook kun je betrouwbare informatie vinden op de website van de patiëntenvereniging. Heb je geen geschikt antwoord kunnen vinden, stel dan je vraag aan een zorgverlener. Deze vraagt komt binnen bij de ZorgZus, een BIG geregistreerde verpleegkundige. Zij zullen eerst zelf proberen de vraag te beantwoorden, eventueel in overleg met de betreffende arts. En indien nodig bemiddelt de online ZorgZus in een afspraak met betreffende zorgverlener. Het kan een paar dagen duren voordat je antwoord krijgt op de mail, maar je ontvangt altijd een bericht.

"(Vereist)" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ervaringen

Deel je ervaring over Iris Hamers

"(Vereist)" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hoe tevreden ben je over deze zorgprofessional(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.