Lucia ten Brinke
Lucia ten Brinke (60 jaar) is als datamanager en stafmedewerker verbonden aan het het Hartcentrum binnen het Amsterdam UMC. Door haar collega Yolande Appelman is ze in aanraking gekomen met de problematiek rondom gender – en sekseverschillen binnen de gezondheidszorg. En in dit geval hart- vaataandoeningen bij vrouwen.
En er is nog een wereld te winnen niet alleen binnen de cardiologie maar ook binnen diverse andere thema's denk daarbij aan medicatie, mentale gezondheid, migraine en niet te vergeten menstruatie en de overgang.
Meerdere keren hebben Yolande en Lucia samen RDR op de kaart gezet en aandacht gevraagd voor hart- vaataandoeningen bij vrouwen. In de loop van de tijd ziet ze wel een verandering gaande in reacties; Van “nee ik wist niet dat vrouwen anders ziek worden dan mannen” en de reacties nu: “ja daar heb ik van gehoord of over gelezen“. “Goed dat jullie dit doen en dat er aandacht voor is en gek eigenlijk dat dit nog steeds zo is”. Maar we zijn er nog niet.
Het gaat nog te langzaam met teveel golfbewegingen, maar nu hopen we met Mobiele Brigades de vaart erin te kunnen houden.
Mijn bijdrage zal zijn om aan deze thema's in mijn omgeving zoveel mogelijk onder de aandacht te brengen. Tijdens de eerste dag van de gezondheid was ik erg geschokt dat een van de sprekers gedurende 46 jaar rondgelopen heeft met klachten; van het kastje naar de muur gestuurd, en het zal wel tussen de oren zitten uiteindelijk de diagnose endometriose kreeg. Dit kan en mag niet langer. Niet alleen mijn omgeving moet het weten maar nog meer de beleidsmakers die in verschillende facetten van dit proces een belangrijke rol hebben.
Zorgverleners vinden het belangrijk om hun kennis te delen met het publiek. Dit doen zij op vrijwillige basis. Heb je algemene informatie nodig over een specifieke klacht, kijk dan eerst op de pagina van de betreffende aandoening. Ook kun je betrouwbare informatie vinden op de website van de patiëntenvereniging. Heb je geen geschikt antwoord kunnen vinden, stel dan je vraag aan een zorgverlener. Deze vraagt komt binnen bij de ZorgZus, een BIG geregistreerde verpleegkundige. Zij zullen eerst zelf proberen de vraag te beantwoorden, eventueel in overleg met de betreffende arts. En indien nodig bemiddelt de online ZorgZus in een afspraak met betreffende zorgverlener. Het kan een paar dagen duren voordat je antwoord krijgt op de mail, maar je ontvangt altijd een bericht.
"(Vereist)" geeft vereiste velden aan
Ervaringen
Deel je ervaring over Lucia ten Brinke
"(Vereist)" geeft vereiste velden aan