dr. Petra Verdonk

Universitair Hoofddocent
Amsterdam UMCAmsterdam
Behandelingen: Advies en training op gebied van sex/gender en diversiteit in gezondheidszorg en onderzoek

Verdonk is opgeleid als arbeid- en gezondheidspsycholoog. In haar werk als wetenschapper, en in haar bestuurlijke werk, zet ze zich in voor gezondheid vanuit een kritisch gender- en diversiteitsperspectief, en vanuit intersectionaliteit. Haar proefschrift (Gender Matters in Medical Education, UMC St Radboud 2007) ging over de implementatie van sekse en gender in de geneeskundeopleiding. In haar onderzoek focust Verdonk op gender en diversiteit in gezondheid, zorg, en medisch onderwijs. Ze publiceerde over sex/gender en arbeidsgerelateerde gezondheidsproblemen zoals vermoedheid bij hoger opgeleide vrouwen op de Nederlandse arbeidsmarkt (Verdonk et al. 2010), was betrokken bij diverse EU projecten op gebied van implementatie van gender en culturele diversiteit (e.g. ontwikkeling van een Summer School Gender Medicine in het EUGiM project; het C2MEErasmus LLP project voor culturele competentie in medisch onderwijs). Ze leidde verschillende projecten (PhD-)projecten op gebied van gender en diversiteit bijvoorbeeld in klinische teams, of arbeid en vrouwspecifieke levensfasen (ZonMw, WOMEN Inc.), over mantelzorgers met een migratieachtergrond (NRO), en over gezondheid en welbevinden van oudere zorgprofessionals in de ouderenzorg. Verdonk is betrokken bij twee projecten over cultuursensitieve zorg en over discriminatie en seksueel grensoverschrijdend gedrag in de zorg, gesubsidieerd door het ministerie van VWS. Ze is projectleider van het ZonMw Mobiele Brigades project (2023-2025), en is mede-oprichter en secretaris van de Nederlandse Vereniging Gender & Gezondheid (NVG&G, www.genderengezondheid.nl). Tevens is ze projectleider van het NVG&G (ZonMw) project Gender in Planetary Health Research.

Keywords: implementatie van sex/gender en diversiteit in onderzoek en onderwijs; sex/gender en diversiteit in gezondheid, zorg, en zorgonderwijs; gender, arbeid en gezondheid; intersectionaliteit; klimaatrechtvaardigheid en gezondheid; kwalitatief onderzoek

Zorgverleners vinden het belangrijk om hun kennis te delen met het publiek. Dit doen zij op vrijwillige basis. Heb je algemene informatie nodig over een specifieke klacht, kijk dan eerst op de pagina van de betreffende aandoening. Ook kun je betrouwbare informatie vinden op de website van de patiëntenvereniging. Heb je geen geschikt antwoord kunnen vinden, stel dan je vraag aan een zorgverlener. Deze vraagt komt binnen bij de ZorgZus, een BIG geregistreerde verpleegkundige. Zij zullen eerst zelf proberen de vraag te beantwoorden, eventueel in overleg met de betreffende arts. En indien nodig bemiddelt de online ZorgZus in een afspraak met betreffende zorgverlener. Het kan een paar dagen duren voordat je antwoord krijgt op de mail, maar je ontvangt altijd een bericht.

"(Vereist)" geeft vereiste velden aan

Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ervaringen

Deel je ervaring over dr. Petra Verdonk

"(Vereist)" geeft vereiste velden aan

Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
Hoe tevreden ben je over deze zorgprofessional(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.