prof. dr. I. Ineke Klinge
Ineke Klinge, prof. em. Gender Medicine, is opgeleid als biomedisch wetenschapper aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en heeft daarna genderexpertise verkregen aan de Universiteit Utrecht, waar ze haar proefschrift schreef. Haar werk is gericht op het ontwikkelen van innovatieve methodologieën voor biomedisch en gezondheidsonderzoek. Ze was professor Gender Medicine aan de Universiteit van Göttingen (2008-2009) en Charité Universitätsmedizin, Berlijn (2015) en universitair hoofddocent Gender Medicine aan de Universiteit Maastricht (tot 2014).
Ze was lang langdurig betrokken bij het onderzoeksbeleid van de EU; ze was voorzitter van de Horizon 2020-adviesgroep voor gender bij de Europese Commissie (2014-2018) en leidde samen met Londa Schiebinger de EC Expert Groups Gendered Innovations 1 (2011-2013) en 2 (2018-2020). Het resulterende policy review Gendered Innovations 2: How inclusive analysis contributes to Research and Innovation (2020) heeft geleid tot nieuwe financieringsvoorwaarden in het kader van Horizon Europa: de integratie van de genderdimensie (d.w.z. sekse- en genderanalyse) is nu een verplicht vereiste in alle onderzoeks- en innovatieprojecten onder Horizon Europa, tenzij een onderwerp expliciet anders specificeert. Ze was lid van verschillende internationale adviesraden, waaronder het European Institute for Women's Health en het Canadian Institute for Gender and Health (IGH) en coördineerde vele EU-projecten op het gebied van sekse- en gendersensitief onderzoek. In 2010 publiceerde het boek Sex and Gender in Biomedicine: Theories, Methods, Results en talrijke artikelen over inclusieve integratie van sekse- en gendergerelateerde factoren in biomedisch onderzoek.
In Nederland was ze lid van de programmacommissie van het ZonMW onderzoeksprogramma Gender en Gezondheid (2016-2020). In 2017 werd de Nederlandse Vereniging voor Gender & Gezondheid opgericht waarvan zij de eerste voorzitter is. Sinds 2022 is zij bestuurslid van de International Society for Gender Medicine (IGM).
Informatie
Zorgverleners vinden het belangrijk om hun kennis te delen met het publiek. Dit doen zij op vrijwillige basis. Heb je algemene informatie nodig over een specifieke klacht, kijk dan eerst op de pagina van de betreffende aandoening. Ook kun je betrouwbare informatie vinden op de website van de patiëntenvereniging. Heb je geen geschikt antwoord kunnen vinden, stel dan je vraag aan een zorgverlener. Deze vraagt komt binnen bij de ZorgZus, een BIG geregistreerde verpleegkundige. Zij zullen eerst zelf proberen de vraag te beantwoorden, eventueel in overleg met de betreffende arts. En indien nodig bemiddelt de online ZorgZus in een afspraak met betreffende zorgverlener. Het kan een paar dagen duren voordat je antwoord krijgt op de mail, maar je ontvangt altijd een bericht.
"(Vereist)" geeft vereiste velden aan
Ervaringen
Deel je ervaring over prof. dr. I. Ineke Klinge
"(Vereist)" geeft vereiste velden aan